Deze pagina zullen wij regelmatig updaten en aanvullen met nog meer tips.
Aanpassingen in je dagelijkse gewoonten hebben een grote impact.
Kleine stapjes werken het best: door iedere keer 1 gewoonte te veranderen hou je het vol.
Hou je doel voor ogen: met z’n allen goed zorgen voor onze planeet, want er is geen planeet B
Boodschappen doen

Kies in de supermarkt producten zonder verpakking of met zo weinig mogelijk verpakking. Je kunt ook eigen bakjes meenemen voor losse groente en fruit en een katoenen zak voor het brood.
Gebruik geen geen wegwerptasjes. Plan je supermarkt bezoek en neem je eigen tas mee of zorg dat je altijd een tasje bij je hebt.

Eén van de beste plekken om afval te besparen is op de markt. Je kunt direct met de verkoper het gesprek aangaan over wat je graag wil, zoals olijven of noten in jouw zelf meegebrachte zakje of potje en waarom je dat wil. En als je rond het einde van de markt gaat kun je vaak extra goedkoop je slag slaan!

Er komen steeds meer verpakkingsvrije supermarkten en andere initiatieven waarbij producten zonder verpakking worden verkocht. Ga op zoek naar winkels bij jou in de buurt.

Woon je buiten de stad, koop dan direct bij de boer. Er is vast een leuke boerderijwinkel te vinden bij jou in de omgeving. Ga op zoek naar de ondernemingen die dit bij jou in de buurt verzorgen.
Verspil geen eten

De beste manier om voedselverspilling tegen te gaan is om ervoor te zorgen dat je niet meer koopt dan je nodig hebt en ook niet meer kookt dan je nodig hebt. Heb je toch nog over, gebruik het dan de volgende dag in een gerecht.

Bak een pizza en gebruik restjes groenten als topping.
Of maak een heerlijke hartige taart van de restjes van de vorige dag.
Te veel fruit? Maak een smoothie! Voeg ook wat groenten toe – op internet zijn genoeg lekkere recepten te vinden.
Ook in een gerecht als ratatouille kun je allerlei groenten restjes kwijt. Of maak er een heerlijke soep van.
Maak met overgebleven rijst een lekkere nasi schotel.
Neem een kijkje op de website van het Voedingscentrum om inspiratie op te doen voor het koken met kliekjes. Voedingscentrum koken met kliekjes
Verzorging

Veel toiletartikelen worden geleverd in plastic verpakkingen. Kijk maar eens hoeveel plastic verpakkingen je hebt staan en bedenk dan eens hoeveel afval dat oplevert in een heel jaar... Plastic aanbieden voor recycling is natuurlijk goed, maar niet 100% van het plastic kan gerecycled worden.
En dan hebben we het nog niet eens over de microplastics die in heel veel verzorgingsproducten zitten.

Gelukkig kun je nu steeds meer producten kopen zonder plastic verpakking
en microplastics! Ze zijn te koop in steeds meer supermarkten, drogisten of duurzame winkels.
Een aantal suggesties:
- Gebruik tandpasta tabletten in plaats van tandpasta uit een (plastic) tube.
- Vervang zeeppompjes door een stuk zeep.
- Probeer een shampoo zeepblok (shampoo bar) in plaats van shampoo in een fles. Je hebt ze in allerlei verschillende geuren.
- Gebruik een scheermes met vervangbare mesjes in plaats van wegwerp scheermesjes.
- Gebruik een washandje om je gezicht schoon te maken in plaats van wegwerp producten. Met een ruw washandje heb je direct een goede scrub te pakken.
- Meer duurzaamheidstips:
Geef producten een tweede kans
Het kost veel tijd, geld en grondstoffen (water, energie, arbeid, etc.) om een product te maken, daarom is het belangrijk om bruikbare spullen niet weg te gooien maar ze naar de (kringloop)winkel te brengen of op marktplaats aan te bieden.
En misschien vind je nog iets wat jij weer goed kunt gebruiken.

Leuke plaatsen voor tweedehands vallen niet altijd op. Er is vaak geen groot budget voor advertenties. Let op de volgende termen:
Kringloopwinkel, vlooienmarkt, Refurbished, kofferbakmarkt, antiek, vintage, brocante, rommelmarkt, doorgeefwinkel.

Koop in plaats van een nieuwe telefoon een refurbished exemplaar. Een refurbished telefoon is een gebruikte telefoon die weer helemaal is opgeknapt en zo goed als nieuw is. Vaak krijg je er ook nog garantie op. Het is goedkoper en beter voor het milieu. Er zijn tegenwoordig heel veel refurbished producten te koop, zoals laptops, tablets, computers, smartwatches, maar ook wasmachines, vaatwassers, etc.)
Repareren
Veel kapotte spullen kunnen nog worden gerepareerd. Kun je het zelf niet, vraag het die handige buurman/vrouw of bezoek een repair cafe.
Afval Scheiden

Actuele informatie over welk afval waar hoort vind je op de website van Milieu Centraal
Door afval goed te scheiden zorg je ervoor dat meer grondstoffen worden gerecycled. Door nieuwe producten te maken met gebruikte materialen, worden grondstoffen en energie bespaard. Dat is weer goed voor het klimaat.
Wees zorgvuldig bij het scheiden van je afval. Gooi bijvoorbeeld geen gloeilampen in de glasbak en geen plastic bij het gft. En haal folders uit het plasticfolie voordat je ze bij het oud papier doet. Alleen dan kan jouw afval goed worden verwerkt.
Voordelen van recyclen
- Het spaart grondstoffen uit: bijvoorbeeld bomen voor papier, aardolie voor plastic, (zeldzame) metalen voor apparaten en blik.
- Landbouwgrond kan dan gebruikt worden om voedsel te verbouwen.
- Recyclen kost meestal (veel) minder energie dan het winnen van grondstoffen en maken van nieuwe materialen. Voor nieuw aluminium is bijvoorbeeld 20 keer zoveel energie nodig als voor het omsmelten van oud aluminium. De kwaliteit van gerecyclede materialen is meestal net zo goed.
- Recyclen zorgt voor minder broeikasgasse dan afval verbranden.
Als gescheiden afval te veel vervuild is, kan het niet hergebruikt worden en belandt het alsnog in de verbrandingsoven. Daarom is het belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat bij het scheiden van afval. Op Welk afval waar staat voor elke afvalsoort wat er wel en niet bij mag, van gft tot de glasbak. Of zoek het op in de Afvalscheidingswijzer.
Bron: Milieucentraal.nl
Upcycling
Upcyclen is een vorm van recycling waarbij het product wordt verwerkt tot één of meerdere nieuwe producten. Het uitgangspunt bij upcyclen is dat de kwaliteit van de producten niet omlaag gaat, maar zelfs nog beter wordt. De producten worden op een zodanige manier hergebruikt dat ze meer waarde krijgen. Herstellen is niet de enige optie, met een beetje fantasie of een goed voorbeeld kun je je afgedankte spullen zelfs omtoveren
in iets compleet nieuws
.

Ben je een voetbal liefhebber, dan zal dit je vast aanspreken 🙂

De kunstenares Veronika Richterová maakt prachtige objecten van o.a. petflessen.
Oplaadbare batterijen
Gebruik oplaadbare batterijen. Deze gaan een paar honderd keer mee voordat deze moeten worden gerecycled.
Batterijen mogen absoluut niet bij het restafval terechtkomen. Zorg er altijd voor dat je lege batterijen naar de milieustraat brengt of naar een inzamelpunt bij jou in de buurt.

Wist je dat er nu ook oplaadbare batterijen zijn die via een usb aansluiting zijn op te laden? Erg makkelijk en je omzeilt de milieubelasting van een afzonderlijke oplader.
Papier en Karton
Papier is een van de belangrijkste materialen die wij heel goed kunnen hergebruiken.
Dit kan ontzettend veel energie besparen en heeft een gigantische impact op bosbouw wereldwijd.

Omdat papier en karton voor het grootste deel zijn gemaakt van oud papier en karton en van oorsprong van de natuurlijke, hernieuwbare houtvezel van een boom, zijn papier en karton eigenlijk altijd duurzaam.

Om er zeker van te zijn dat de verse houtvezel van bomen uit duurzaam beheerde bossen komt, is het goed om papier en karton te gebruiken dat een FSC en/of PEFC keurmerk heeft. Ook wij hebben voor Mini Containers gecertificeerd papier gebruikt.
Kijk voor alle informatie over papier en karton op www.papierenkarton.nl
Cadeaus
We nemen graag een attentie voor iemand mee. Helaas worden er veel presentjes uitgewisseld waar de ontvanger eigenlijk helemaal geen behoefte aan heeft. Koop daarom alleen iets voor iemand als je zeker weet dat diegene het goed kan gebruiken.

Zoek naar cadeaus die lang meegaan. Een bosje bloemen is natuurlijk hartstikke leuk. Maar van een plant heb je veel langer plezier.

Kies cadeaus van duurzame materialen die op een milieuvriendelijke manier zijn geproduceerd.